Blog

“Een Detox dieet volgen”

“Een Detox dieet volgen”

Er zijn een hele hoop verschillende soorten diëten op de markt. Elk soort is weer gericht op een ander aspect, met uiteenlopende doeleinden. Toch is er nog vrij weinig bekend over het ‘Detox dieet’. Wat doet het met je lichaam? En wie hebben er het meeste baat bij?

Ontgiften
Het Detox dieet is bedoelt om geleidelijk af te vallen. Hierbij zou het lichaam ‘ontgift’ worden van chemicaliën. Deze chemicaliën zitten steeds vaker in bewerkt vlees, bespoten planten en andere voorverpakte etenswaren. Deze chemicaliën schoppen het stofwisselingssysteem door de war (hier later meer over). Het kerndoel van dit dieet is dan ook biologisch verantwoord eten, omdat dit in veel gevallen de meest natuurlijke vorm van voedsel is.

Wie heeft er baat bij?
Het dieet is meer gericht op het maken van verantwoorde keuzes, in tegenstelling tot veel andere diëten die als basis minder calorie inname hebben. Doordat je minder ‘gifstoffen’ binnenkrijgt, val je op langer termijn af en wordt je lichaam gereinigd. Aan dit dieet zit ook verbinden dat je zo min mogelijk dierlijk vet moet binnenkrijgen, dus voor de vleesliefhebbers is dit een wat zwaardere vorm van afvallen. Want al hoewel een stuk rood vlees veel eiwitten en ijzer bevat, is het moeilijk verteerbaar en krijg je er eerder een opgeblazen gevoel van, terwijl bijvoorbeeld sojamelk of tofu dit niet doen.

Voldoende beweging en vitamines
Bij elke vorm van dieet is het van belang dat je genoeg blijft bewegen – en dus genoeg calorieën verbrand. Ook zijn vitamines (onder andere uit vers fruit) van belang. Wanneer je lichaam te weinig vitamine binnenkrijgt ga je je slap en futloos voelen, wat weer kan leiden tot eetbuien.

Welke stoffen krijgt je lichaam dagelijks binnen via je voeding?
Jaarlijks krijgen we gemiddeld 5 kg aan chemicaliën binnen. Dit bestaat uit twee soorten stoffen: de gifstoffen die geproduceerd zijn door planten, algen of schimmels. De andere vorm zijn stoffen die worden toegevoegd om eten langer houdbaar te houden, of een apart kleurtje te geven. Ook ontstaan er stoffen uit niet-toegestane medicijnen die in de verpakken van het product terecht komen. Dit zijn onder andere ‘zware metalen’ (lood, kwik, tin etc.). Dit zit in verhoogde hoeveelheid bij bijvoorbeeld schaal/schelpdieren en orgaanvlees. Hierbij is wel vastgesteld dat dit allemaal niet per se schadelijk is voor je lichaam, omdat het je het in geringe vorm tegenkomt en in hele kleine hoeveelheden. Een langdurige aanmerking hiermee zou wel kunnen leiden tot schade aan de nieren, de lever of de hersenen.

Nadelen van het dieet
Waar je niet omheen komt, is dat je lichaam het gaat merken als je suiker te kort komt. Suiker wordt gezien als een verslaving, dus wanneer je dit drastisch verminderd of zelfs stopt, krijg je hoofdpijn en vermoeidheid. Wel is het zo dat dit na een paar weken wegtrekt en je lichaam energie gaat leren halen uit andere bronnen. Tevens is suiker een bindmiddel om voedsel langer houdbaar te houden, dus nog een reden om dit te vermijden in je Detox dieet. Ook kan het voor sommigen zwaar vallen dat het proces van afnamen van gewicht langer duurt dan bij een ander dieet. Dit heeft er mee te maken dat het hoofddoel van dit dieet niet het afvallen is, maar je lichaam reinigen. Ook zal je meer tijd kwijt zijn aan koken, aangezien het allemaal gerichter moet. Je kan niet zomaar alles bij elkaar gooien.

Voordelen van het dieet
Door de verminderde inname van suiker en slechte chemicaliën, ga je je op langer termijn energieker voelen. Dit omdat suiker je een energie boost geeft, die vaak al snel uitwerkt – waarna je in een energiedip terecht komt.  Dit gegeven staat weer gelinkt aan dat je je energierijker en vitaal gaat voelen. Ook krijg je een hoger libido, dit is mede vanwege je hogere energiewaarde. Ook is het zo dat je testosteron omhoog gaat van het dieet (of diëten in het algemeen) – wat je libido dus opkrikt.

 

Bronnen

http://www.ninefornews.nl/ons-gezin-een-jaar-lang-geen-suiker-en-dit-het-resultaat/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/Detox-dieet.aspx

http://www.leukafvallen.nl/het-detox-dieet/

Comments are closed.