Blog

“E-nummers in ons voedsel”

“E-nummers in ons voedsel”

 

Dat voedsel bewerkt is door bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum te verlengen of om er een aantrekkelijke kleur aan te geven, is intussen bekend. Maar waarmee wordt het eten precies bewerkt? En zijn die E-nummers nou echt zo slecht als het klinkt?

Wat zijn E-nummers eigenlijk?
E-nummers zijn hulpstoffen die helpen de kwaliteit van ons voedsel te ‘verbeteren’. Dit kan in de vorm van kleur, geur of zelfs smaakverandering. Ook als er op een verpakking in staat dat er geen E-nummers in zitten, kan dit alsnog het geval zijn. Het hele concept van E-nummers en de uitstrooiing hiervan op onze producten is goedgekeurd door de Europese Unie. Vooral de smaakversterkers onder de E-nummers roepen echter wel een discussie op. Er wordt steeds vaker beweerd dat E-nummers meer kwaad doen dan we altijd voor acht nemen.

Welke E-nummers zijn er?
Aspartaam (E951) is één van de meest bekende vormen van E-nummers. Deze stof is een zoetstof, wat zich bevind in bijvoorbeeld light producten, die zogenaamd suikervrij – en dus ‘gezond’ zijn. Aspartaam is een zenuwgif en dus kankerverwekkend. Zodra een frisdrank niet zoet gemaakt wordt door suiker, is het minder aantrekkelijk voor de consument. Vandaar dat er alsnog zoetstoffen toegevoegd worden die schadelijk zijn voor je lichaam. Een vrij recente vorm van een kunstmatige zoetstof is Acesulfaam-K. Deze vorm van zoetstof wordt vermengd in bijvoorbeeld brood, kauwgom of gelatine. Er is nog geen doorgrond onderzoek naar gedaan, maar wel is uitgewezen dat de stof de kans op nierkanker verhoogd. Weer een ander type E-nummer met de naam ‘transvetten’ zitten ook veel onze voeding. Transvetten worden gevormd bij een proces dat ‘hydrogenatie’ genoemd wordt. Deze transvetten zitten in onder andere je burger bij de Mac Donalds en gedeeltelijk in margarine. Deze transvet is bij hoge dosering cholesterol verhogend.

Feitje: “Nederlanders geven ongeveer 90% van het boodschappenbudget uit aan bewerkte voedingsmiddelen, waarvan een aantal ernstige consequenties hebben voor je gezondheid.”

Sommige E-nummers zijn verboden in bepaalde landen
Er zijn bepaalde kunstmatige kleurstoffen die in fruitsappen of frisdranken gebruikt worden. Na onderzoek is echter vastgesteld dat deze stoffen negatief effect kunnen hebben op het IQ en het groei vermogen van de hersenen van kinderen. Vandaar dat een aantal van deze stoffen verboden zijn in verschillende landen. Zo is de stof E133 – ook wel bekend als BLAUW #1 en BLAUW #2 – verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Dit omdat het chromosoombeschadiging kan veroorzaken.
Rood #3 (E124) is ook een soort kleurstof die sinds 1990 in Amerika verboden is geworden. Dit type E-nummer zou namelijk het de kans op schildklierkanker verhogen. Ook zou het de hersenzenuwenoverdracht kunnen beschadigen. De Rood #3 zit onder anderen in fruitcocktails, snoep en bakkersproducten.

Negatieve effecten van sommige E-nummers
Te veel van een bepaald product binnenkrijgen is nooit goed, vooral niet als het schadelijke E-nummers bevat. Niet elk type E-nummer is schadelijk, er zitten een aantal onschuldige tussen die in hele kleine dosering in het voedsel verwerkt zitten.
Sommige kinderen kunnen wel hyperactief gedrag vertonen van bepaalde kleurstoffen (vooral in combinatie met suikers). Dit gaat dan vooral om kleurstoffen in snoep en frisdrank. Nitriet is ook een E-nummer die schadelijk is voor de darmen. Nitriet komt voor in bijvoorbeeld spek, ham of worst.
Degene die bepaald of E-nummers in voedsel verwerkt morgen worden, zijn de Europese voedselveiligheidsautoriteiten: EFSA. Zij adviseren de Europese Commissie over de veiligheid van E-nummers. Ook wordt hierbij vermeld wat de aanvaardbare dagelijkse inname is.

Conclusie
E-nummers zijn bijna niet meer weg te denken uit onze voeding. Veel mensen hebben er echter geen verstand van en krijgen zo te veel binnen. Al hoewel lang niet alles schadelijk is, zitten er (bij te hoge inname) verschillende risico’s aan bepaalde E-nummers. Hierdoor zijn zelfs een paar type E-nummers verboden gemaakt, puur om te voorkomen dat er te veel van geconsumeerd wordt en het schade aanbrengt.

 

Bronnen

http://missnatural.nl/wat-zijn-e-nummers-nou-precies/

http://jessevandervelde.com/top-10-e-nummers-en-toevoegingen-die-je-beter-zou-vermijden/

https://www.consumentenbond.nl/voeding/e-nummers-schadelijk-gezondheid

 

Comments are closed.