Blog

“Welke hartslag is gezond?”

“Welke hartslag is gezond?”

Een normale hartslag is tussen de 60 en 100 slagen per minuut, voor een volwassene in rust. Toch zijn er een hoop mensen die hieronder of zelfs erboven zitten. Welke Beats Per Minute (BPM) is gezond? En bestaat iets als een ‘sporters hart’?

Hartslag opmeten
Om te weten wat jouw hartslag nou eigenlijk is, moet je die eerst opmeten. Dit kan heel simpel door je vingers op de slagader op je pols of hals te leggen. Wanneer je een korte klopping voelt, tel je dit als één. wanneer je dit gedurende een minuut lang optelt, heb je een resultaat van jouw BPM. Wel gaat je hartslag tijdens sport natuurlijk een stuk omhoog. Veel mensen willen daarom dus ook weten wat hun hartslag tijdens het sporten is. Om je hartslag te meten tijdens bijvoorbeeld het hardlopen, kun je ervoor kiezen een speciale hartloopband om te doen. Deze band weergeeft je hartslag per minuut, gedurende de ingespannen periode. Dit kan ook in de vorm van een horloge.

Welk type hartslag is gezond?
Het is lastig aan de hand van je hartslag te bepalen of iemand gezond is of niet. Wel hangen er een aantal risico’s aan een hartslag die hoger of lager is dan het gemiddelde (60 tot 100 Beats Per Minute). Zo kan een te snelle hartslag de oorzaak zijn van een overactieve schildklier. Een te snel werkende schildklier wordt ook wel hyperthyroïdie genoemd en kan duiden op de ziekte van Graves. Een andere oorzaak kan koorts zijn. Door korts verhoogt je hartslag namelijk. De gevolgen van een versnelde hartslag zijn een vergrootte kans op hartritme stoornis of een overslaand hart. Dit is een extra samentrekking die vooraf gaat aan de eigenlijke samentrekking.
Een vertraagde hartslag kan de oorzaak zijn van een ‘sinusknoopdisfunctie’. Er gaat dan iets mis met de prikkeling van de knoop, waardoor het bloed gepompt wordt. Ook kan je hartslag verlaagd zijn door bepaalde medicijnen of een littekenweefsel rond het hart. Een lage hartslag hoeft niet altijd gevaarlijk te zijn. Kijk maar naar een sportershart. Het aantal slagen per minuut is laag, maar er wordt meer bloed per slag door het lichaam heen gepompt.

Wat is precies een sportershart?
Als je regelmatig of intensief aan duursport doet, kan dit uiteindelijk tot een sporthart leiden. Dit betekend dat het hart zich geleidelijk aanpast, door groter en sterker te worden. Het hart klopt dan langzamer, naar per slag wordt er wel meer bloed door het lichaam heen gepompt. De oorzaak hiervan is dat het hart tijdens inspanning uiteindelijk gewend gaat raken aan het ‘overuren’ draaien, als het ware. Het hart past zich dan aan, door langzamer te pompen – maar in krachtigere vorm. Dit zet zich voort wanneer het hart in rust is. Je slagen per minuut zijn dan ook lager. Bij Olympisch sporters kan het hart in rust zelfs tot maar 50 slagen per minuut afzakken.

Oudere leeftijd
Het hart is net als elk andere spier iets sterker en groter kan worden naarmate het meer werk niet verrichten. Wat dus ook voor het hart geldt, is dat het verouderd kan raken na een bepaalde leeftijd. De mate van actief bewegen door je leven heen heeft grote invloed op deze ‘dalende lijn’. Om je hart lang gezond en sterk te houden, is sporten dus van groot belang. Natuurlijk kunnen er daarbuiten nog allerlei kwalen (soms erfelijke) tevoorschijn komen, maar veel sporten neemt al een hoop risico weg.

Conclusie
Het is moeilijk aan te duiden wanneer iemand een gezonde hartslag heeft. Wel ligt er een gemiddelde, maar toch vallen een hoop mensen hier buiten. Een sportershart (lage hartslag vanwege intensief duursport) kan ook geen kwaad en is juist gezond! Wel is het wijs het hart te behandelen als elke andere spier, dus blijven bewegen en gezond leven in het algemeen is van belang om de veroudering van je hart tegen te gaan!

 

Bronnen

http://www.ingoedendoen.nl/volwassen/goede-hartslag-elke-leeftijd/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/40093-de-voordelen-van-een-sterk-sporthart.html

https://www.salusi.nl/tachycardie-oorzaken-tips-bij-een-verhoogde-hartslag/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/148380-lage-hartslag-gevaarlijk.html

 

 

 

 

Comments are closed.